
INTERPRETATION ORDINANCE 
1972 

No. 17 of 1972 

An Ordinance to amend the Interpretation 
Ordinance 1931 as amended 

[Assented to 19 June, 1972] 

BE it ordained by the Legislative Council for the Northern 
Territory of Australia as follows:-

1. This Ordinance may be cited as the Interpretation Ordin­
ance 1972. 

2. The Interpretation Ordinance 1931 as amended is in 
this Ordinance referred to as the Principal Ordinance. 

3. Section 4 of the Principal Ordinance is amended by in­
serting after the word and letter "fifteen A," the word "thirty­
nine,". 

4. Section 11 of the Principal Ordinance is amended by 
inserting after sub-section (5.) the following sub-section:-

"( SA.) A reference in an Ordinance to the date on which 
an Ordinance receives assent shall, unless the contrary intention 
appears, be read as a reference-

(a) if the Administrator so assents-to the date on 
which he so assents; or 

(b) if the Governor-General so assents-to the date on 
which notification of that assent is published in 
the Gazette.". 

s. Section 22 of the Principal Ordinance is amended by 
adding at the end thereof the following sub-section:-

"(2.) A State Act, or a State Act as amended by another 
State Act or by an Ordinance, may be cited-

(a) by words contained in the method of citation pro­
vided by that first-mentioned State Act; or 

(b) if a citation of that first-mentioned State Act as 
amended by another State Act or by an Ordh-
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ance is given by that other State Act or Ordin­
ance-
(i) by the citation so given; or 

(ii) by the words contained in the method of 
citation so given.". 

6. After section 23 of the Principal Ordinance the following 
sections'are inserted:-

"24.-( 1.) An Ordinance may be cited­
(a) by its short title; 
(b) by reference to its number and the calendar year 

in which it received assent; 
(c) by the words contained in its short title; or 
Cd) if a citation of that Ordinance as amended by an­

other Ordinance is given by that other Ordin­
ance-
(i) by the citation so given; or 

(H) by the words contained in the citation so 
given. 

"(2.) A provision of an Ordinance may be cited by refer­
ence to, the part, section, sub-section or other division of the 
Ordinance in which the provision is contained. 

"(~.) Such a reference shall be made according to the copy 
of the, prdinance printed or purporting to be printed by the 
Govetnment Printer of the Commonwealth. 

"25.-( 1.) Unless the contrary intention appears-
(a) a reference in an Ordinance to another Ordinance 

by a method of citation provided by paragraph 
(a) or (b) of sub-section (1.) of section 24 
shall-
(i) if that other Ordinance has, at the time the 

reference is made, itself been amended-be 
read as a reference to that Ordinance only 
and not to that other Ordinance as amended; 
or 

(ii) if that other Ordinance has not, at that time, 
been amended-be read as a reference to 
that other Ordinance as amended from time 
to time; and 

(b) a reference in an Ordinance to another Ordinance 
by a method of citation provided by paragraph 
(c) or (d) of sub-section (1.) of that section 
shall be ri.'!ud as a reference to the principal 
Ordinance that may be so cited as amended 
from time to time. 



Interpretation 

"( 2.) Where a provision of an Ordinance amends another 
Ordinance, a reference in that provision to that other Ordinance 
shall be read as a reference to that other Ordinance as in force as 
at the date immediately before the date of commencement of 
that provision. ' 

"26.-( 1.) A reference in· an Ordinance to a Part, section 
or Schedule shall, unless the contrary intention appears, be read 
as a reference to a Part or section of, or a Schedule .to) that 
Ordinance. 

"(2.) A reference in a Part of an Ordinance to a Division 
shall, unless the contrary intention appears, be read as a refer­
ence to a Division of that Part. 

"(3.) A reference in a section of an Ordinance to a sub­
section or paragraph shall, unless the contrary intention appears, 
be read as a reference to a sub-section or paragraph of that 
section. 

"( 4.) A reference in a sub-section of a section of an Ordin­
ance to a paragraph shall, unless the contrary intention appears, 
be read as a reference to a paragraph of that sub-section. 

"(5.) A reference in a paragraph of a section, or of a sub­
section of a section, of an Ordinance to a sub-paragraph shall, 
unless the contrary intention appears, be read as a reference to 
a sub-paragraph of that paragraph. . 

"(6.) A' reference in a Schedule, or part of aSc~eduJe, to 
an Ordinance to a form, paragraph, item or clause, shall,' unless 
the contrary intention appears, be read as a reference to a fOfm, 
paragraph,item or clause of that Schedule or part. . 

"(7.) A reference to a form in an Ordinance the Schedule 
to which or only one of the Schedules to which contains a form 
Of forms shall, unless the contrary intention appears, be read as 
a reference to a form in that Schedule.". 
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